Til hovedinnhold

Belysning på bad

Badet kan være et vanskelig rom å velge belysning til, for du skal både ha rett lys når du steller deg, samtidig som mange liker et mer dempet lys dersom de skal slappe av i badekaret.

LED-striper over speilet men også under benken. Gir fin og jevn belysning. Foto.
  • Unngå skygger fra downlight
  • Rett lys når du skal sminke deg
  • Mulighet for å dempe lyset

Viktig å tenke på med belysning på bad

Rett lys når du skal stelle deg

Man burde ha godt lys montert på vegg ved speil som gir et diffust lys slik at man får minst mulig skygger i ansiktet. Dette er spesielt viktig ved påføring av sminke. Lysfarge på 3 000 Kelvin og høy fargegjengivelse er å anbefale.

Sminkespeil med integrert lys

Noen speil med integrert belysning gir ikke alltid nok eller riktig lys når en skal sminke seg. Men hvis du har eget sminkespeil med lys i, behøver du ikke ta så mye hensyn til hovedspeilet på badet.

Mulighet for å dempe lyset på badet

Det er viktig at man har mulighet for godt lys, men også å kunne dempe det lavt ned med en dimmer, hvis man ønsker å ha det koselig og lunt i badekaret eller ikke ønsker så mye lys på natten eller de første minuttene på morgenen.

Bad med mørke vegger eller innredning

Hvis det er mørke overflater, må du regne med å kompensere med mer lys.

To bilder av samme bad med downlights og led-striper, men og hvor det ene bilde viser med frostet vindu og det andre ikke. Foto.
Det kan også være lurt å ha elektrisk frostet vindu. Dette kan elektriker installere slik at du kan velge når det skal være null innsyn og når du vil se ut.

Taklamper kan være et godt alternativ

Taklampe passer bra å bruke i de fleste bad. En lampe som gir et diffust og jevnt lys kan i flere tilfeller være en bedre løsning enn å bruke downlight.

Downlights kan lage mye skygger i ansiktet, men et fint alternativ kan være lyslist, eller kombinasjoner med downlight og lyslist.

Krav og regler

Det viktigste du behøver å tenke på er fukt.

Dersom du ønsker å ha belysning nær de våte sonene så må du ha lamper som har høy nok IP-grad. Du kan se etter lamper med IP 44 eller høyere, og våre elektrikere kan gi deg gode råd.

Bestill installasjon eller befaring

Våre elektrikere hjelper deg med både installasjon og gode råd om belysning på badet.

Kontakt elektriker nå